Hoe maakt je een led profiel waterdicht?


Hoe maakt je een led profiel waterdicht?

In deze handleiding leggen we je in 9 stappen uit hoe je een ledstrip profiel waterdicht kan maken. Een led profiel waterdicht afwerken zorgt ervoor dat je het profiel kunt gebruiken in de badkamer, buiten in de regen of wanneer je de ledstrip extra wil beschermen. Niet alle led profielen zijn waterdicht af te werken, ze moeten met een klik diffuser zijn afgewerkt. Het is een precies karwei en niet voor iedereen. 

 
Niveau: Gevorderd
Benodigde tijd: 15 minuten per meter (de droogtijd duurt het langst)

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor het waterdicht afwerken van het led profiel

 


01 - waterdicht led profiel - ledstrip

De ledstrip: gebruik een IP65 waterdichte ledstrip met siliconen toplaag.


02- waterdicht led profiel - gat boren in led profiel


Boor aan de onderkant van het ledprofiel een gat waar het aansluitsnoer door naar buiten kan. Gebruik een (rubberen) afdichtring om het snoer waterdicht door het ledprofiel te krijgen. De diameter is afhankelijk van de dikte van het draad dat u er door heen wil doen.

 

03 - waterdicht led profiel - ontvetten & reinigen


Reinig en ontvet het led profiel, de diffuser en de einddoppen met een pluisvrije doek. Dit gaat het handigste met wasbenzine. Hou er rekening mee dat wanneer zaken niet goed ontvet zijn het ledprofiel minder waterdicht zal zijn. Het is dus van belang om deze stap precies en goed uit te voeren. Laat alles hierna goed drogen.

 

waterdicht led profiel einddoppen lijmen


Lijm hierna de einddoppen vast met een montage kit. Dit gaat niet met siliconen, siliconenkit zal niet goed hechten aan de plastic einddopjes. Laat de lijm hierna goed drogen.

05 - waterdicht led profiel ledstrip verlijmen


Nu gaan we de ledstrip waterdicht verlijmen. Voer de draden van de strip door het gat (maar leg de strip buiten het led profiel). Leg een dunne laag siliconen op de boden van het profiel. Plaats vervolgens de ledstrip op de siliconen en druk licht aan zodat er iets siliconen langs de ledstrip komt. Laat de siliconen goed drogen minimaal 24 uur.

 

07 - waterdicht led profiel siliconen film egaliseren


Spuit siliconen kit tegen de wanden van het led profiel. Egaliseer daarna met behulp van een T-vorm de siliconen. Je kan even snel een T-vorm knippen uit een stuk stevig karton. Hou er rekening mee dat de hele wand goed bedekt is. (zie vergroting van afbeelding) Dicht ook goed de einddoppen af met siliconen. Anders kan hier later water door binnenkomen.

Let op: De hoeveelheid siliconen kit dient zo te zijn dat u de ledstrip niet bedekt met siliconen kit.

 

08 - waterdicht led profiel - diffuser vastklikken


Nu gaan we de diffuser monteren. Klik de diffuser in het led profiel. Begin hierbij aan één zijde en klik voorzichtig de gehele diffuser in stappen van 5cm goed vast. Als het profiel gebruikt gaat worden om er over heen te lopen zoals bij onze vloer en straat profielen adviseren we om na montage de diffuser glad af te werken met siliconen kit (zie vergroting).

 

08 - waterdicht led profiel - Schoon afwerken

 

Zijn er tijdens het monteren van de diffuser siliconen resten naar buiten gekomen? Verwijder deze dan met een beetje wasbenzine. Laat het geheel 24uur drogen voordat u het led profiel gaat gebruiken.


 

Wil je ook een ledstrip in een profiel waterdicht maken? Bekijk dan onderstaande links.

 

 


Tips voor het waterdicht maken van een led profiel

  • Siliconen laat zicht het makkelijkst verwijderen wanneer het nog zacht is. Dit kan met een beetje wasbenzine op een pluisvrije doek. Is het inmiddels hard geworden, dan kan deze het makkelijkste verwijderd worden door het af te snijden.

 

 

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing