IP65 - IP67 - IP68 Waterdicht of stofdicht?

IP65 Waterdicht of toch beter IP68 Waterdicht?

Hoe hoger hoe beter!


IP65 of IP68 waterdicht? De IP-classificatie

Wat betekent IP65, IP67 of IP68?

In de led strips wereld komen deze termen vaak voorbij. Ze staan voor een bepaalde waterdichtheid. Deze waterdichtheid wordt aangegeven in een IP-classificatie. De IP staat voor "International Protection" (standaard) en is de beschermingsgraad voor voorwerpen zoals ledstrip en andere objecten aan te geven. Het vertelt eenvoudig hoe goed een product bestendig is tegen het binnendringen van vocht, stof en in hoevere deze mechanisch bestendig is. 

 

De IP beschermingsgraad bestaad uit 2 cijfers

  • Cijfer 1 - De beschermingsgraad tegen het binnendringen van stof (de mechanische bestendigheid)
  • Cijfer 2 - De bescherminsgraad tegen het binnendringen van water

Hoe vertaalt zich dit naar de praktijk?

Veel voorkomende led strips en led drivers zijn bestand tegen IP65 of IP67. Laten we deze even als voorbeeld nemen.

  • IP65 - Heeft volledige bescherming tegen stof en is beschermd tegen waterstralen. (en kan dus besproeit worden met een tuinslang)
  • IP67 - Heeft ook volledige bescherming tegen stof en is waterdicht zo goed beschermd dat deze ondergedompeld kan worden (max 30minuten op 1 meter diepte).

Conclusie

IP67 is beter beschermd tegen water. Voor buitentoepassingen is dit uiteraard beter. Hou er echter rekening mee dat IP67 ook vaak duurder is in aanschaf en niet altijd noodzakelijk is. De IP65 is ruim voldoende voor elke binnen toepassing. Geschikt voor in de badkamer of vochtige ruimte, maar kan ook goed gebruikt worden onder het afdak.

 

Bekijk onze:

 IP65 - IP67 - IP68 waterdicht of stofdicht?

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing