De juiste LED voeding / adapter kiezen


LED strips - welke led voeding / adapter heb ik nodig?

Led strips: welke led adapter heb je nodig

Laten we gelijk met het rekensommetje in huis vallen. Om te kunnen berekenen wat voor ledstrip adapter / voeding je nodig hebt, neem je het vermogen (het aantal Watt) van de ledstrip (per meter) en vermenigvuldig je die met het aantal meters ledstrip dat je gaat aansluiten op de led adapter. Deze manier van berekenen gebruik je zowel voor de normale als de dimbare led adapters / voedingen. 

Voorbeeld:

We hebben een ledstrip met 60 leds per meter, de ledstrip is van het type 3528. Bij de productinformatie kunnen we zien dat deze 4.8Watt per meter gebruikt. We komen dan op     de volgende berekening:

4,8Watt per meter x 5 meter ledstrip = 24Watt

In bovenstaand voorbeeld gebruik je dus minimaal een voeding van 24Watt. Gebruik geen led adapters die een lager Wattage hebben dan deze 24Watt.

Tip: Je mag wel altijd een 'zwaardere'  led adapter voeding (i.e. met meer vermogen) gebruiken. Dit komt ook de levensduur van de led adapter ook ten goede.

Welke stapen doorloop je?

 1. Kijk welk type ledstrip je hebt (Bijvoorbeeld 3528 / 2835 / 5050 / 5730)
 2. Zoek in de producteigenschappen welk Wattage deze gebruitk per meter
 3. Gebruik de rekensom; Wattage = Vermogen per meter maal het aantal meter
 4. Kies een ledvoeding die gelijk of meer vermogen geeft dan het uitgerekende Wattage 

Extra ledstrip adapter info

De meeste van onze ledstrips gebruiken een laagspanning. Deze laagspanning kan 12Volt zijn of 24Volt. Om je ledstrip te gebruiken in huis of buiten heb je een led adapter of ledvoeding nodig. Naar gelang het aantal meters heb je hiervoor een bepaalde ledsrip adapter nodig. Elke meter ledstrip gebruikt een specifiek aantal "Watt"  per meter. Dit verschilt per type ledstrip en aaantal leds per meter. Het vermogen van de ledstrip wordt bepaald door het aantal leds en welk type led er gebruikt wordt. Hoewel het aantal leds doet vermoeden dat het vermogen hoger is, zal dit niet altijd het geval zijn. BIj 30 leds per meter, kan je er niet zonder meer van uit gaan dat deze dus weinig stroom verbuikt. Voor veel leds per meter, bijvoorbeeld de 120 leds per meter, geldt hetzelfde. Controleer dus goed om welk Wattage het gaat. Om dit te vereenvoudigen hebben we hieronder een lisjtje gemaakt met voorbeelden. Hier zie je eenvoudig dat verschillende soorten ledstrips verschillende wattages hebben. Ook zie je in het lijstje dat de 60 leds per meter ledstrip met 5050 leds meer vermogen gebruitk dan de 120 leds per meter. Kijk dus goed naar het type ledstrip.

Mono color ledstrips -> Witte of warm witte ledstrips

 • Led type: 3528 - 60 leds per meter - 4,8 Watt per meter
 • Led type: 3528 - 120 leds per meter - 9,6 Watt per meter
 • Led type: 3528 - 240 leds per meter - 19,2 Watt per meter
 • Led type: 5050 - 30 leds per meter - 7,2 Watt per meter
 • Led type: 5050 - 60 leds per meter - 14,4 Watt per meter 
 

Multicolor ledstrips -> RGB ledstrips

 • Led type: 5050 - 30 leds per meter - 7,2 Watt per meter
 • Led type: 5050 60 leds per meter - 14,4 Watt per meter

 

 

 

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing