De betekenis van CRI in LED verlichting


CRI vergelijking

Heb je ook wel eens gehad dat je bijna niet het verschil kan zien tussen je zwarte en donkerblauwe sokken? Of dat je het idee hebt dat je opeens heel bleek lijkt in dat vervelende pashokje? Allemaal gevallen van een verkeerde CRI (Colour Rendering Index) waardoor kleuren er anders uitzien dan werkelijk het geval is.

Welke CRI heb je nodig in je verlichtingsplan en waarom?

CRI is een graadmeter hoe de kleuren er in kunstlicht (halogeen, LED) overkomen in vergelijking tot zonlicht. De CRI loopt van 0-100, met 100 als hoe het eruit zou zien bij natuurlijk zonlicht.

Kleurweergave kan dus heel veel doen in de verlichting en sfeer van je interieur. De grote verschillen in kleurweergave zijn met het oog makkelijk te stellen. Die flets rode rozen in de vaas op tafel, een bleke teint als je inde badkamer bent. Maar veel vaker heeft het een onbewust effect op ons. Een verkeerde kleurweergave kan ervoor zorgen dat we sneller moe zijn, maar zelfs ook dat onze stemming minder optimaal is. Ga maar bij jezelf na, zit je liever in een bedompte ruimte of in een stralende zon. Dat is in het kort wat het verschil kan maken in CRI kleurweergave van je led verlichting. 

Veelal kun je aanhouden dat voor de meest gangbare verlichtingsprojecten je een CRI70-80 nodig hebt voor een mooi resultaat. Het licht komt overeen met wat we gewend zijn van halogeenverlichting. De kleuren zijn redelijk vergelijkbaar met hoe ze bedoeld zijn, we krijgen weinig kleurmanipulaties of vervormingen. Voor de meeste situaties is dit dus een heel acceptabele kleurweergave voor in huislijke sferen. 

Steeds vaker is er de vraag om verlichting met een hogere kleurweergave, vaak voor toepassingen waar een beter verlichte omgeving gewenst is. Verlichting met een CRI dat hoger meet dan 90, wordt gezien als “Hoge CRI” verlichting

De Hoge CRI Ledstrips van de Xpert

Zo ook voor onze Hoge CRI Ledstrips met CRI-95+ ledstrips, de (tot nu toe) hoogst mogelijke CRI waarde in led verlichting. Deze combineren het lage energieverbruik (slechts een fractie van traditionele verlichting) met een hoge kleurweergave vol levendige en volle kleuren. Een ledstrip van CRI90+ komt het dichtst mogelijk bij de kleurweergave zoals we gewend zijn van daglicht; zuivere en scherpe kleuren. Met een aantal van 60, 120. 240 tot 300 leds per meter zal het licht waaierend en egaal uitstralen.

Zowel voor in huislijke als zakelijke interieurs komen de Hoge CRI-ledstrips goed tot hun recht. Denk je eens in wat het verschil kan zijn voor sfeer en beleving in je woonkamer, etalage, fotografie en showrooms. Voor een impressie, vergelijk het zelf eens aan de hand van de volgende foto's
 

CRI kleuren

Het verschil met reguliere led strips

Daarnaast komen deze ledstrips met sterke kenmerken die een groot verschil maken met reguliere led strips:

  • 24Volt - professionele toepassingen
  • 60-12-240 of 300 leds per meter
  • 2700K met een kleurweergave van CRI90+
  • 6-8 Lumen per Watt
  • Dikkere printplaat voor lage spanningsval
  • 3M 200MP plakstrip voor extra stevige aanhechting
  • Slanke, smalle leds
  • 300/600/1200/1500leds op 5m rol

 

Wil je zelf ervaren wat het effect is van led verlichting met hoge CRI?

Kijk dan eens op deze speciale pagina over CRI kleurwaardes. Hier vind je alle informatie en voorbeelden over CRI- kleurweergave en de effecten ervan op je omgeving.

 

TIP: Deze strips uitproberen? Dat kan! We hebben 50cm samples beschikbaar met 120 leds per meter. Neem even contact met ons op via info@ledstripxpert.nl voor de mogelijkheden.

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing